Augalų savybės

Ardžuna (Terminalia Arjuna, Pilkasis viršūklis)

 Vedų civilizacijos laikais širdies nepakankamumas buvo gilios senatvės požymis.Šiandien širdies-kraujagyslių sistemos ligos itin aktualios visai žmonijai, mirštamumas nuo šių ligų auga visame pasaulyje.

Pagrindinės širdies-kraujagyslių ligų priežastys – mažas judrumas, pastovus stresas, viršsvoris, alkoholiniai ir kofeininiai gėrimai, perdidelis cholesterino, druskų kiekis organizme, aukštųjų dažnių spinduliai, rūkymas, netaisyklinga mityba.

Ardžuna – medis šviesia žieve, užaugantis iki 20-27 m. aukščio, paplitęs Himalajų, Birmos, centrinės ir pietų Indijos kalnų papėdėse. Šio medžio žievė stimuliuoja širdies darbą, tonizuoja, išlygina visas tris došas – kapha, pita it vata.

Ajurvedinėje medicinoje ardžuna vartojama širdžiai nuo senų laikų. Bagbhata pirmą kartą aprašė ardžunos žievę kaip tonizuojančią priemonę, taip pat naudojo širdies ligų profilaktikai, tame tarpe ir esant reumatizmui, miokarditams, perikarditams. Kompleksiniame gydyme naudojo ir odos ligoms, apsinuodijimams gydyti, o taip pat kaip tulžį varančią ir karštį mažinančią priemonę. Šios žievės milteliai buvo skiriami esant vidiniam kraujavimui, dizenterijai ir diarėjai.

Šio medžio žievė turi eterinių aliejų, pasižyminčių dezinfekuojančiomis ir antiseptinėmis savybėmis, taninų, veikiančių priešuždegimiškai, bioflavonoidų, valančių ir neutralizuojančių laisvuosius radikalus, didelį kiekį kalcio druskų, magnio aliuminio ir rauginių medžiagų (pirokatechinas), kurios stiprina kraujagyslių sieneles. Fitosteroliai esantys augalo žievėje efektyviai mažina cholesterino kiekį kraujyje, taip pagerindami širdies-kraujagyslių sistemos būklę. Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad kompleksiniame gydime ardžuna veiksminga esant išeminei širdies ligai, chroniškam bronchitui, mažina hipertonijos simptomus, tonizuoja širdies raumenį ir plaučius, stiprina kraujagyslių sieneles.

Veikimas:

  • normalizuoja koronarinę ir smegenų kraujotaką;

  • šalina stenokardijos pasireiškimą;

  • šalina I laipsnio širdies nepakankamumą;

  • stabilizuoja širdies ląstelių membranas;

  • šalina miokardo uždegiminius procesus;

  • mažina arterinį spaudimą;

  • mažina trombocitų agregaciją.

Rekomenduojama šių ligų profilaktikai ir kompleksiniam gydymui:

  • aterosklerozė;

  • infarktas, insultas, stenokardija;

  • miokardiodistrofija;

  • širdies nepakankamumas;

  • širdies ritmo sutrikimai;

  • stresas;

  • nuovargis.

 

 

Ašvaganda (Ashwagandha, Migdomoji vitanija, Withania somnifera)

Tradiciškai vartojama kaip stiprinantis, raminantis ir jauninantis vaistas. Centrinę nervų sistemą veikia lyg kamertonas – padeda jai funkcionuoti harmoningai, prisiderinant prie vidaus organų ir aplinkos. Stiprina nervų sistemos atsparumą nerviniams stresams, magnetinėms audroms, atmosferos slėgio pokyčiams. Nors ašvaganda laikoma toniku, ji nedidina arterinio spaudimo. Be to ji atstato hormoninę sistemą, skatina audinių gijimą, gali būti išoriškai vartojama žaizdoms, opoms, abscesams gydyti. 
Didelį biologinį aktyvumą lemia fitosteroidai, lignanai, flavonoglikozidai, o taip pat tam tikri azotiniai vitanloidų junginiai (somniferinas ir vitanonas). Vitanonas stabilizuoja neuronų aktyvumą, šalina spazmus, subalansuoja nervų sistemos būklę, normalizuoja pagumburio (hipotalamus), vazomotorinio ir kvėpavimo centrų funkcijas, greitina adrenalino suirimą. Tai užtikrina sedatyvinį, hipotenzinį, antispazminį ir antistresinį poveikį organizmui. Vitanloidai, ypač somniferinas, didindami fermentų peroksido dismutazės ir katalazės aktyvumą sustiprina antioksidantinę ląstelių membranų apsaugą. Dėl somniferino poveikio gliukozės oksidacija vyksta aerobiniu būdu net hipoksiją patiriančiuose audiniuose.  Fitosterolai vyriškame organizme stimuliuoja prostatos sekreto išsiskyrimą,  užkerta kelią testosterono sunykimui, prostatos adenomos ir vėžio vystymuisi. Moteriškame organizme normalizuoja estrogenų metabolizmą ir užkerta kelią gimdos miomos, endometriozės, mastopatijos vystymuisi, normalizuoja menstruacinį ciklą.
Vartojimo rekomendacijos:
Nervų sistemos susirgimai (epilepsija, Alzhaimerio liga, bendras nusilpimas, nervinis išsekimas, atminties silpnėjimas, pervargimas, nemiga, paralyžius, išsėtinė sklerozė).
Hormoninės ir lytinės sistemų sutrikimai (nevaisingumas, menstruacinio ciklo sutrikimai, menopauzės laikotarpis, gimdos mioma, įvairios mastopatijos, endometriozė, osteoporozė, frigidiškumas, prostatos liaukos ligos, impotencija, autoimuniniai susirgimai, lytinis silpnumas, skydliaukės ligos).
Kitos sveikatos problemos: Hipertoninė liga, tachikardija, ekstrasistolija, bronchinė astma, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligė, tulžies takų diskinezija, riebalinė kepenų distrofija, nutukimas, cukrinis diabetas, senatviniai negalavimai, vaikų išsekimas, raumenų silpnumas, audinių nepakankamumas, akių silpnumas, reumatizmas, odos ligos, kosulys, apsunkintas kvėpavimas, anemija, nuovargis.

 

 

Bosvelija (Boswelia, Šalaki, Boswellia serrata)

Bosvelija yra natūralus ir visiškai nekenksmingas augalinis vaistas, padedantis išsaugoti sąnarių sveikatą. Aktyvus bosvelijos komponentas – bosvelinė rūgštis – yra pirazolino derivatas, tyrimų duomenimis, ypač efektyviai gydantis įvairias sąnarių ligas. Kaip ir Gugul (tos pačios šeimos augalas), bosvelija mažina cholesterolio ir trigliceridų kiekį organizme. Bosvelinė rūgštis, kurios daugiausiai yra augalo sakuose, pasižymi dar ir priešuždegiminiu poveikiu.

Ajurvedinėje medicinoje bosvelija plačiai naudojama kaip puikus ir visiškai natūralus vaistas, gerinantis ne tik sąnarių, bet ir bendrą viso organizmo būklę, stiprinantis imunitetą. Augalo sakai vartojami gydant atviras žaizdas ir opas, o taip pat aterosklerozės bei artrito profilaktikai.

Vidinis vartojimas užtikrina artrito profilaktiką ir lengvina atsikosėjimą. Bosvelija taip pat padeda mažinti antsvorį. Klinikiniai bandymai įrodė, kad ligonių, sergančių reumatiniu artritu, lėtiniu ir opiniu kolitu, Krono liga, bronchine astma, būklė ženkliai pagerėjo vartojant šį vaistinį augalą.

Bosvelija palengvina osteoartrito ir reumatinio artrito simptomus. Be to šis natūralus vaistas veiksmingai padeda net tiems ligoniams, kurių būklė negerėja taikant tradicinius gydymo metodus (vartojant tokius preparatus kaip gliukozaminas).

Sergant osteoartritu ir reumatiniu artritu visada pasireiškia audinių uždegimas, o bosvelija inhibuoja uždegiminį procesą iššaukiančias medžiagas. Preparato efektyvumas gydant osteoartritą dar nėra galutinai ištirtas, tačiau, specialistų teigimu, ligonių būklės pagerėjimas nekelia jokių abejonių. Reumatinio artrito atveju, Vokietijoje atlikti eksperimentai (vartojant placebo) parodė, kad šis vaistas efektyviai slopina skausmus ir  mažina sąnarių auglius, o taip pat padeda įveikti rytinį galūnių nejudrumą. Remiantis ekspertų išvadomis galima teigti, kad bosvelijos vartojimo veiksmingumas nenusileidžia tradiciniams gydymo medikamentais metodams, tačiau neturi jokio šalutinio poveikio.

Rekomenduojama: sergant sąnarių ligomis (artritai, artrozės); kai vargina nugaros skausmai, uždegiminiai procesai; po traumų ir sužeidimų, esant raiščių patempimui; esant opiniam kolitui.

 

 

 

Chlorela (Chlorella, Chlorella vulgaris)

Chlorelės – gėlųjų vandenų mikroskopiniai dumbliai, kuriuose gausu chlorofilo, antioksidantų, natūralaus beta karotino, įvairių vitaminų, mineralų ir nukleino rūgščių. Chlorelės atrastos XIX amžiuje, bet tik po antrojo pasaulinio karo chlorelės pradėtos nuodugniai tyrinėti, ypač padidėjo susidomėjimas jomis Japonijoje, Anglijoje, kai po daugelio klinikinių tyrimų buvo nustatyta, kad dumbliai mažina chemoterapijos šalutinius efektus ir lėtina vėžinių ląstelių augimą.
Chlorelių ląstelių sienelės absorbuoja sunkiuosius metalus bei organizmą nuodijančius metalų toksinius junginius ir padeda juos pašalinti, pasižymi organizmą valančiu poveikiu. Chlorelėse yra beta karotino, vitaminų C, E, seleno. Jie pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, stimuliuoja imuninių T ląstelių ir makrofagų aktyvumą, didina organizmo atsparumą bakterijoms, virusinėms infekcijoms.

Chlorofilas, esantis žaliuosiuose dumbliuose, stimuliuoja eritrocitų ir hemoglobino gamybą, todėl puikiai tinka sergant mažakraujyste ir daugelio civilizacijos ligų profilaktikai.
Žaliuosiuose dumbliuose esančios skaidulinės medžiagos gerina virškinimą ir maisto medžiagų pasisavinimą, skatina žarnyno peristaltiką, saugo nuo vidurių užkietėjimo.

 

 

 Gimnema (Gymnema, Gymnema sylvestre, Gurmar, miškinė pokštenė, Ramos ragas)

Ajurvedinėje medicinoje gimnema jau du tūkstantmečius vartojama diabetui gydyti. Pavadinimas «gimnema» kilo iš sanskrito kalbos žodžio «gurmar», kuris reiškia «cukraus naikintojas». Turi stimuliuojančių, vidurius laisvinančių ir šlapimo išsiskyrimą skatinančių savybių, padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, kovoti su antsvoriu, mažina troškulį ir padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų. Gerina virškinimą ir medžiagų apykaitą.

Klinikiniu būdu ištirtas gimnemos poveikis pacientams, sergantiems pirmo ir antro tipo cukriniu diabetu. Nustatyta: dvidešimt septyni pirmo tipo cukriniu diabetu sergantys pacientai, kuriems buvo skirta insulinoterapija, vartodami ekstraktą patyrė insulino poreikio sumažėjimą ir gliukozės kiekio kraujyje normalizaciją. Organizmo ląstelėse sumažėjo gliukozės poreikis, tuo pačiu sumažėjo cukraus absorbcija iš žarnyno valgant daug angliavandenių turintį maistą. Gimnemos poveikis, palaikydamas tam tikrus gliukozės kiekį kraujyje reguliuojančius procesus, padidino ląstelių jautrumą insulinui. Antro tipo diabeto tyrimai taip pat davė teigiamų rezultatų.Dvidešimt du pacientai, sergantys šio tipo diabetu, vartojo gimnemos ekstraktą ir cukraus kiekį mažinančius vaistus. Taigi gimnema gali būti vartojama kartu su šiuolaikiniais hipoglikeminiais vaistiniais preparatais. Kadangi miškinės gimnemos preparatai mažina gliukozės ir oleininės rūgšties įsiurbimą žarnyne bei slopina alkio pojūtį, juos tikslinga vartoti kūno svorio korekcijai, o taip pat gydant alimentarinį nutukimą.

Rekomenduojama esant cukriniam diabetui (pirmo, antro tipo), diabeto komplikacijoms, nutukimui.

Sąveika su kitais vaistais:

Jei miškinė gimnema vartojama sergant cukriniu diabetu, reikia sumažinti cukraus kiekį mažinančių preparatų (sudarančių pagrindinio gydymo dalį) dozę. Dėl šios priežasties prieš vartojimą būtina pasikonsultuoti su gydytoju endokrinologu. Jei gimnema vartojama kartu su cukraus kiekį mažinančiais preparatais, rekomenduojama kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje (siekiant išvengti hipoglikemijos). Gimnemos poveikis stipriausias derinyje su mažai angliavandenių turinčia dieta.

Šalutinis poveikis. Gimnemos vartojimo šalutinis poveikis nežinomas. Vis dėlto galimas nuo dozės priklausomos hipoglikemijos pasireiškimas.

 

 

Gotu kola (Centella asiatica)

Įsitikinta, kad Gotu koloje esantys saponinai silpnina įvairių mikrobų ląstelių membranas, kas palengvina jų sunaikinimą. Aziatikozidui būdingas platus antibiotinio aktyvumo spektras: jis sėkmingai kovoja su bakterijomis, grybeliais, amebiaze, sifilitiniais odos pažeidimais.
Gotu koloje yra lakių aliejų, turinčių šlapimą varančių ir kraujo sudėtį gerinančių savybių. Nustatyta, kad gotu kolos tritriterpenams būdingas papildomas kepenų funkcijas stimuliuojantis efektas. Lakiuose gotu kolos aliejuose yra steroidų (β-сsitosterino ir kt.), kurie mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Veikimas:
• gerina atmintį, slopina depresijos simptomų pasireiškimą. Įrodyta, kad gotu kola nuostabiai veikia galvos smegenų žievės funkcijas.
• mažina kraujagyslių pralaidumą, tonizuoja venas, palankiai veikia kai kuriuos kraujo komponentus. Nustatytas ženklus hemoglobino kraujyje padidėjimas, vidutinio rūgščiosios fosfatazės ir šlapalo lygmens sumažėjimas, cukraus kiekio kraujyje stabilizacija;
• mažina arterinį spaudimą, širdies raumens susitraukimų dažnį ir gerina periferinę kraujotaką.

Rekomenduojama:
• kai yra atminties ir kitų intelektualinių funkcijų pablogėjimas, nerviniai-emociniai sutrikimai;
• kai yra encefalopatija (taip pat ir perinatalinė);
• senatvinės silpnaprotystės profilaktikai, reabilitacijai po kaukolės – smegenų traumų;
• esant hipertonijai, limfostazei;
• kojų raumenų mėšlungis, nuovargis;
• įvairūs odos pažeidimai (žaizdos, opos, nudegimai, taip pat po chirurginių operacijų);
• esant trofinėms opoms, sklerodermai, gimdos kraujotakos sutrikimams, gimdos kaklelio displazija, vaisiaus hipoksijos požymiams nėštumo metu;
• esant hemorojui, varikoziniam venų išsiplėtimui, celiulitui, periodontitui (parodontozė), nutukimui.

Šalutinis poveikis ir kontraindikacijos: nerekomenduojamas nėštumo metu ir plaučių kraujavimo atveju. Atsargiai vartoti sumažėjus kraujo krešumui.
 

 

 Guggulu (Balsamodendron mukul , Commifora mukul, indinis miramedis)

Nuo seniausių laikų ajurvedinėje medicinoje vartojamas įvairioms uždegiminėms sąnarių ligoms gydyti. Turi sutraukiančių ir uždegimą slopinančių savybių, gerina medžiagų apykaitą ir virškinimą, veiksmingai gydo reumatoidinius artritus, osteochondrozes, ankilozinį spondilitą, sportines traumas, uždegiminus procesus sąnariuose, nervų sistemos sutrikimus ir šlapinimosi problemas. Tyrimų duomenimis, gugul šalina riebalines nuosėdas, kurios padengia kraujagysles ir trikdo normalią kraujo apytaką. Veiksmingas esant antsvoriui.
Sudėtis: .
Tai viena svarbiausių dervų ajurvedinėje medicinoje. Kaip ir mira, pasižymi stipriu valančiu ir atjauninančiu poveikiu. Visą vaistų grupę, taip vadinamuosius “gugulus”, iš esmės sudaro ši derva su nedideliais kitų vaistažolių priedais, padedančiais kontroliuoti jos gydomąsias savybes

Veikimas:
• trigliceridų ir cholesterolio kiekį kraujyje mažinantis, priešuždegiminis, trombocitų agregaciją mažinantis, riebalų įsiurbimą žarnyne slopinantis;
• efektyviai stiprina imunitetą, gerina apetitą, valo plaučius, greitina odos ir gleivinės gijimą, nors labiau tinka lėtinėms nei ūminėms būklėms;
• padeda reguliuoti menstruacijas;
• aktyvina audinių, ypač nervinių, atsistatymo procesą, audiniuose mažina riebalų, toksinų, negyvų audinių kiekį, skatina auglių

Rekomenduojama:
• esant aterosklerozei;
• sutrikus medžiagų apykaitai (nutukimas, diabetas)
• esant suerzinto žarnyno sindromui;
• esant sąnarių ligoms, hipertonijai;
• naudoti organizmo valymui;
• naudoti kaip pleistrą, taip pat kaip skalavimo priemonę esant opoms burnoje ir gerklėje.

Kontraindikacijos: nenustatytos, vis dėlto rekomenduojama atsargiai vartoti sergant ūminėmis uždegiminėmis ligomis ir paūmėjus lėtiniams susirgimams.

 

 

Nimas (Neem, Nimbamedis, Azadirachta indica)

Nimbamedžio lapuose yra specifinių medžiagų. Tai kartusis alkaloidas margozinas, varis (nimbamedis yra šio mikroelemento “superkaupiklis”), glikozidas margozo-pikrinas, palmitino ir stearino rūgštys, nimbosterolas, taninas, gamtiniai antibiotikai, riebiosios rūgštys ir nedidelis izovalerijono rūgšties kiekis.

Veikimas:
• valo ir atjaunina odą, šalina uždegiminius, alerginius ir su medžiagų apykaita susijusius odos negalavimus;
• šalina inkštirus ir kitus išbėrimus. Vartojamas kompleksiniam neurodermito, psoriazės, egzemos, dilgėlinės, furunkuliozės gydymui ir paūmėjimo profilaktikai;
• valo kraują, t.y. šalina toksinus, ksenogeninius (svetimus) baltymus, cholesterolio (mažo tankumo lipoproteidų) ir gliukozės perteklių, imuninius kompleksus, ketoninius kūnus ir laisvuosius radikalus;
• turi atjauninantį poveikį (dėl nimbosterolo, tanino ir sudėtingų organinių junginių kombinacijų);
• mažina kūno temperatūrą karščiuojant;
• turi kraujavimą stabdančių savybių;
• naikina parazitus – trichomonas, dizenterines amebas ir balantidijas, slopina liamblijų ir leišmanijų dauginimąsi.

Rekomenduojama:
• vartoti kaip antiseptinį, karščiavimą mažinantį ir antitrombocitinį, antisklerotinį vaistą, normalizuoti buferines kraujo savybes;
• esant odos ligoms (dilgėlinė, egzema, neurodermitas, furunkuliozė, psoriazė, inkštirai);
• kraujagyslių endotelio pažeidimų gydymui ir profilaktikai;
• esant širdies ligoms, aukštam kraujospūdžiui ir artritui;
• vartoti autoimuninių susirgimų (reumatizmo, bronchinės astmos, poliartrito, pirmo tipo cukrinio diabeto, išsėtinės sklerozės, neurodermito, psoriazės ir kt.) gydymui ir profilaktikai, sutrikus lipidų ir angliavandenių apykaitai;
• šalina metabolinę acidozę, nes neleidžia toksinams nusėsti organizmo audiniuose, gydo opinį kolitą, disbakteriozę, pykinimą, vėmimą, uždegiminius burnos ertmės susirgimus (gingivitą, stomatitą);
• pasižymi išreikštomis antiseptinėmis savybėmis, veikiančiomis visą eilę pirmuonių ir parazitų;
• mažinant aterosklerozės, onkologinių susirgimų ir virusinių infekcijų išsivystymo riziką, normalizuojant apykaitos procesus, sezoninius alerginius paūmėjimus.

 

 

Šatavari (Shatavari, Asparagus racemosus, Šatmuli)

Subalansuoja moterų hormoninę sistemą, nes greitina kepenyse vykstantį estradiolio virtimo estrioliu procesą ir stimuliuoja progesterono sintezę. Tokiu būdu užkerta kelią nuo estrogeno priklausomų susirgimų (fibromiomos, mastopatijos, endometriozės, gimdos kaklelio erozijos, sporadinės strumos) vystymuisi. Šatavari aktyvuoja kiaušialąstes, didina jų gebėjimą būti apvaisintomis. Moksliniai tyrimai nustatė, kad reguliariai vartojant  šio vaistinio augalo ekstraktą didėja moterų pieno liaukos ir pieno sekrecija. Priežastis – sustiprėjusi prolaktino ir somatotropino sintezė. Augale yra daug bioflavonoidų ir gamtinių antibiotikų, kurie valo kraują ir moteriškų lytinių organų gleivinę. Taip pat gausu moteriškų lytinių hormonų analogų, todėl šatavari preparatai rekomenduojami moterims klimakteriniame laikotarpyje arba po gimdos šalinimo operacijos.
Šatavari taip pat palankiai veikia vyrišką lytinę sferą – gali būti naudojama kompleksiškai gydant impotenciją, spermatorėją, lytinių organų uždegimus.
Šatavari – efektyvus švelninantis vaistas, padedantis gydyti hipoacidinius gastritus, opinę skrandžio ligą, odos išsausėjimą ir net herpesą. Malšina troškulį ir padeda organizme išsaugoti skysčius, todėl rekomenduojama vartoti kompleksiškai gydant enterokolitus.
Šatavari – taip pat ir švelnus imunomoduliatorius bei priešuždegiminis vaistas. Yra duomenų apie antitoksinį ir anabolinį augalo poveikį.

Rekomenduojama:
• Moteriškų organų ligos (fibromioma, mastopatija, endometriozė, gimdos kaklelio erozija, gimdos priedų uždegimas, nevaisingumas, menstruacinio ciklo sutrikimai, klimakterinis laikotarpis).
• Virškinamojo trakto ligos (pilvo skausmai, viduriavimas, dizenterija, opinė skrandžio liga, padidėjęs rūgštingumas, organizmo dehidracija).
• Hormoniniai sutrikimai ir endokrininių liaukų ligos.
• Vartojama bendrai organizmo būklei gerinti (nėštumo, maitinimo krūtimi laikotarpiu, sergant kvėpavimo takų, širdies – kraujagyslių, sąnarių ligomis ir t.t.)

 

 

Šiladžit (Shilajit, Mumijo, Asphaltum)

Šiladžit (Asphaltum) žinomas mumijo pavadinimu.
Šiladžit nuo seno vartojamas bendram organizmo stiprinimui ir sveikatos palaikymui, kovai su senatve, cukraus kiekio kraujyje stabilizavimui, lytinio potraukio didinimui, žaizdų gydymui, šlapinimosi sistemos būklės gerinimui, smegenų darbingumo skatinimui, kaulų stiprinimui, inkstų ligų gydymui, imuniteto stimuliavimui, kovai su artritu, pervargimui, antsvoriu ir daugeliu kitų negalavimų.

Veikimas: greitina baltymų ir nukleininių rūgščių apykaitos procesus; didina vidinę žmogiškojo organizmo energiją, kuri, savo ruožtu, veikia lytinę ir dvasinę žmogaus jėgą; padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl yra nepakeičiamas kovojant su diabetu; valo kraują, gerina kasos veiklą ir maistingų medžiagų įsavinimą; skatina mineralinių medžiagų (ypač kalcio ir fosforo) patekimą į raumenų bei kaulų audinius; stimuliuoja imuninę sistemą ir greitina atsistatymą po fizinės ar protinės įtampos; padeda atsikratyti silpnumo ir pervargimo.

Rekomendacijos:

· potencijos didinimui, efektyviai gerina žmogaus sugebėjimą pratęsti giminę ir didina gyvų spermatozoidų kiekį vyro sėkloje;
· šlapinimosi sistemos sutrikimams, inkstų veiklai gerinti, gydant šlapinimosi kanalo uždegimus, šlapimo nelaikymą dėl prostatos padidėjimo arba inkstų ar šlapimo pūslės akmenligės;
· diabeto gydymui ir profilaktikai;
· antioksidantas - neutralizuoja žmogaus sveikatai pražūtingus laisvuosius radikalus, sugebantis įveikti hematoencefalinį barjerą;
· kaip priešuždegiminis vaistas (tyrimų duomenimis, šiladžit pašalina ūminę edemą 77 %);
· anemijai - Šiladžit yra turtingas įvairių mineralų, jų tarpe ir geležies, šaltinis; fulvinė rūgštis padeda geležiai tapti lengvai įsavinama;
· artritui - antioksidantinės ir priešuždegiminės šiladžito savybės padeda slopinti sąnarių uždegimus bei skausmus sergant artritu, poveikis smegenų neuromediatoriams taip pat padeda mažinti sąnarių skausmą.

 

 

Trifala (Triphala, Trifla)

Žmogus, kasdien vartojantis Trifalą, netrukus pasijus apsivalęs, atsinaujinęs ir giedresnės nuotaikos. Jo organizme vykstantys medžiagų apykaitos procesai bus sureguliuoti ir apvalyti nuo nereikalingų medžiagų.

Indijos gyventojai tiki, kad Trifala pasirūpina vidiniais mūsų kūno organais lyg motina savo vaikais. Visi trys Trifalos komponentai švelniai valo mūsų kūną, išvaduoja jį nuo užsistovėjusių šlakų ir gerina virškinimo bei naudingų medžiagų įsisavinimo procesus.

Trifala – trys vaisiai: Haritaki, Bibhitaki, Amalaki

Аmalaki (Аmla, Indinis agrastas, Emblica officinalis): gerina plaučių, kepenų, virškinimo sistemos ir širdies darbą. Amlai būdingas rūgštus skonis, kuris, pagal ajurvedą, yra susijęs su pita doša ir ugnies elementu. Amloje gausu antioksidantų, flavonoidų, karotenoidų ir vitamino C. Šio vitamino kiekis amloje yra didžiausias lyginant su kitais augalais – 20 kartų didesnis nei apelsine. Be to amloje esantis vitaminas C yra atsparus aukštai temperatūrai ir laiko poveikiui. Manoma, kad tokias jo savybes nulemia šiame vaistiniame augale esantys ypatingi taninai, surišantys vitaminą C ir užkertantys kelią jo išsiskaidymui.

Haritaki (Harada, Terminalia chebula): atitinka vata došą ir oro bei eterio elementus. Gydo vata došos disbalansą organizme. Haritaki vaisiai paprastai surenkami pavasarį, kai juose ypač gausu taninų, aminorūgščių, fruktozės, gintaro rūgšties ir betasitosterolio. Viename iš daugelio tyrimų buvo nustatytas antispazminis Haritaki poveikis – padidėjusio kraujospūdžio mažinimas ir virškinamojo trakto spazmų šalinimas. Preparatas efektyvus gydant širdies ligas, spazminį kolitą ir kitus virškinamojo trakto negalavimus.

Bibhitaki (Behada, Terminalia belerica): Behada pašalina kapha došos disbalansą. Efektyviai gydo širdies, plaučių ir kepenų ligas, taip pat užtikrina jų profilaktiką. Tyrimų duomenimis bibhitaki vaisiuose yra daug riebalų (35 %) ir baltymų (40 %). Ypatingu saldžiu aromatu pasižyminčiame Behados svieste yra 35 % palmių aliejaus, 24 % oleino ir 31 % linolo. Linolo rūgštis – tai riebioji rūgštis, kuri didina DTL (didelio tankio lipoproteidų) kiekį, atitinkantį sveiką organizmo būklę, ir mažina MTL (mažo tankio lipoproteidų) kiekį, sukeliantį aterosklerozę. 

 Trifalos savybės

  • Trifala išgydo vidurių užkietėjimą, valo ir tonizuoja virškinamąjį traktą

  • Trifala apvalo visą organizmą nuo toksinių medžiagų ir gerina virškinimą bei naudingų medžiagų įsiurbimą

  • Mažina aukštą kraujospūdį ir gerina kraujo apytaką

  • Veiksmingai gydo kepenų ligas, divertikuliozę, turi atsikosėjimą lengvinančių savybių

  • Ypač efektyviai gydo opinį kolitą ir suerzinto žarnyno sindromą

  • Turi galingą priešuždegiminį ir priešvirusinį poveikį, stimuliuoja žarnyno peristaltiką bei tulžies išsiskyrimą

Vartojimo rekomendacijos:

  • Vidurių užkietėjimas

  • Nevirškinimas

  • Kepenų ir tulžies pūslės ligos

  • Disbakteriozė

 

Jūsų krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias

Kontaktai

Kaunas, Kęstučio 44
Tel.: 221303, 865998012
El.paštas: kaunas@ajurvedavisiems.lt
Darbo laikas:
I - 11-19
II - 11-19
III - 11-19
IV - 11-19
V - 11-19
VI - 11-16
VII - nedirbame
 

Duomenų apsaugos politika

Mes vertiname savo klientų saugumą, tad užsakymui įvykdyti reikalingi duomenys niekada nebus perduoti tretiesiems asmenims, nesusijusiems su užsakymo įvykdymu. 

Paspausdami mygtuką "Siųsti užsakymą" Jūs sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys bus naudojami tik užsakymo įvykdymo tikslu. Jūsų telefono numeris, pristatytmo adresas ir kontaktinis vardas bus pateiktas pristatymo kompanijai ir naudojamas tik siuntos pristatymo ir įteikimo tikslu. 

Jokie naujienlaiškiai ar informacija be atskiro Jūsų sutikimo nebus siunčiama.