Prieskonių jėga (pagal gyd. O.G. Torsunov)

Apie prieskonių gydomąsias savybes, jų panaudojimą kulinarijoje ir vaistų gamyboje, senosiose knygose rašoma labai daug. Viduramžiais prieskonių vertė prilygo auksui. Karavanai gabenantys prieskonius buvo ypatingai saugomi. Piratai puldavo laivus, gabenančius prieskonius, nes jų vertė buvo didesnė nei aukso. Kodėl? Todėl, kad iš prieskonių buvo gaminami vaistai, o vaistai vertingesni už auksą. Muskato riešutą anksčiau vartodavo tik aukščiausio luomo žmonės, nes kiti jo neįpirkdavo. Dabar priešingai – galime gauti visi, bet niekam nereikia. Ajurvedos žinios buvo išverstos į arabų ir lotynų kalbas ir tokiu būdu prieskonių medicina paplito po visą pasaulį, o ypatingai rytuose. Daug prieskonių aprašoma arabų rašytiniuose šaltiniuose, Kinijoje. Pritaikyti prieskonius, paruošti skanų, aromatingą patiekalą ir gauti naudos sveikatai – tai menas.

Apžvelgsime labiausiai paplitusius prieskonius, kurie yra mums prieinami.

 Asafetida – tropinis medis, kurio pikis naudojamas maisto gamyboje. Kvapas primena svogūnų, česnakų kvapą. Asafetidos pikio kvapas yra labai stiprus, naudojamas nedidelėmis dozėmis ir laikomas turi būti labai sandariai, nes yra labai skvarbus. Asafetida perteikia visą šio medžio jėgą. Ji atstato hormoninę antinksčių, lytinių liaukų veiklą, ramina nervinę sistemą, gydo parodontozę. Taip pat naikina žarnyno lazdeles, bakterijas, gripo ir kitus virusus bei mikrobus. Parodontozės gydymui galima įtrinti dantenas asafetidos milteliais, galima asafetidą sumaišyti su sviestu ghi ir patepti juo dantenas. Tačiau nereikėtų to daryti prieš einant į darbą ar kitą susitikimą su žmonėmis, nes nuo jūsų sklindantis asafetidos kvapas gali sukelti nepatogumų.  Asafetida taip pat yra gydomas meteorizmas, žarnyno spazmai.

 Žvaigždanyžiai – gydo chroniškas ligas susijusias su įtampa ir depresijomis. Taip pat taikomas astmos gydyme. Tačiau vien tik žvaigždanyžiu astmos neįveiksite, jis tinka priepuoliui slopinti, o bendram gydymui reikalingos ir kitos žolės, nors būna atvejų, kad astma išgydoma vien žvaigždanyžiu. Smegenų kraujotakos sutrikimai, atstato skrandžio rūgštingumą, gerai veikia stuburą, šlapimo pūslę, šlapimtakius, mažina skrandžio uždegiminius procesus.

Žvaigždanyžis susijęs su dviem planetomis ir jis turi Jupiterio būdą. Todėl kvapas yra stiprus. Gerai gydo kosulį ir kvėpavimo sistemos ligas. Greitai slopina skausmus žarnyne, skrandžio spazmus. Jei jums sustojo skrandis – reikia gydytis žvaigždanyžiu.  Jei silpna skrandžio veikla, reikia prieš valgį sukramtyti žvaigždanyžio arba gerti arbatą, kuri yra gana malonaus salsvo skonio.  Jis atstato organizmo imunitetą, suteikia jėgos ir tikėjimo, kelia energiją aukštyn. T.y. jei dirbant aptarnavimo sferoj, bendraujant daug su žmonėmis, ima skaudėti galvą, reikia gerti žvaigždanyžių arbatą, tuoj pat pagerės smegenų kraujotaka.

 Vanilė - smarkiai įtakoja hormonines funkcijas. Vyrams vanilė netinka. Gydo skydliaukę. Vanilė turi Veneros energijos. Naudojamas saldumynams, kepiniams pagardinti.

 Gvazdikėliai – labai rimtas ir stiprus tropinis augalas. Mažina uždegiminius procesus, gerina kraujotaką, mažina įtampą, gydo galvos smegenų kraujagysles, kepenis, smulkiąsias viso organizmo kraujagysles, bronchus, skrandį, gimdą, blužnį. Gvazdikėliai smarkiai mažina spaudimą, taipogi tai puikus antiseptikas, mažina dantų ir bet kokį kitą skausmą. Tai pats geriausias spazmolitikas, ramina bet kokius spazmus.

 Juodųjų garstyčių sėklos – puikiai ramina esant stresams, migrenai, normalizuoja antinksčių, lytinių liaukų veiklą, teigiamai veikia esant aterosklerozei, gydo išeminę širdies ligą, poliartritą, osteochondrozę, peršalimo ligas, mažina patinimus, puikiai tinka esant mastopatijai, veikia kaip antivirusinė priemonė. Esant slogai, padidintai sekrecijai – „džiovina“ organizmą.

 Geltonųjų garstyčių sėklos – gydo virusines ligas, stiprina – atstato imunitetą. Užtenka įberti geltonųjų garstyčių į kojines prieš jas apsiaunant ir jūs būsite apsaugoti nuo virusų. Galima įberti ir į lovą, ypatingai tai taikoma vaikams.

 Kvapusis pipiras – nuostabus atpalaiduojantį poveikį turintis prieskonis. Jis viską atpalaiduoja. Ne tik po sunkios ir įtemptos dienos leis jums greičiau atsikratyti įtampos, bet ir atlaisvins visus latakus, kad jie išsivalytų.

 Imbieras šiuo metu labai išpopuliarėjo, iš jo gaminamos net salotos. Atstato imuninę sistemą, stiprina organizmą, puikiai gydo daugumą odos susirgimų, alergijų, bronchinę astmą, galvos smegenų kraujotakos sutrikimus, didina psichinį atsparumą stresinėm situacijoms, slopina žarnyno spazmus, skatina virškinimą. Imbiero arbata atstato jėgas esant tiek fiziniam, tiek psichiniam nuovargiui. Gydo peršalimo ir alergines ligas, gerina deguonies įsisavinimą audiniuose, normalizuoja skydliaukės veiklą. Imbieras „išvaiko“ Vatą. Jei susikaupusi Vata tada imbieras labai tinka, bet būtent todėl jį reikia vartoti atsargiai žiemą. Geriau imbierą vartoti vasarą.

 Ciberžolė – nuostabus augalas, kurio šaknis vartojama maistui ir gydymui. Gydo poliartritus, osteochondrozę, imuniteto sutrikimus, kepenų, inkstų ligas, opas, atstato jėgas, padeda gydant cukrinį diabetą, valo kraują, limfą ir kitus audinius. Turi šlapimą varančių savybių, žudo stafilokokus, gydo anginą, taip pat grybelinius susirgimus. Ir naudojama dar daugybei susirgimų gydyti. Kodėl? Dvi planetos – Marsas ir Jupiteris susijungia ciberžolėje. Šaknis tai Marsas, o geltona spalva – Jupiteris, štai kodėl smarkiai įtakoja imunitetą ir naikina infekciją. Ypatingai gerai gydo žaizdas. Indijoje ciberžolė barstoma priešais jaunuosius, nes laikoma šventu augalu, nešančiu sėkmę. Ciberžolė labai giliai prasiskverbia į audinius ir jei sudrėkintos ciberžolės pateks ant rūbų – neišskalbsite. Todėl sumaišius ciberžolę su lydytu sviestu ir patepus gerklę, galima labai greitai išgydyti anginą. Gyd. Torsunovas siūlo pasidaryti jauninamąją-valomąją kaukę: pasidarykite tešlos iš miltų ir vandens, atskieskite lydytu sviestu (Ghi), gausite lipnią masę, įberkit šiek tiek ciberžolės ir gerai išmaišę užtepkite ant veido; palaukite kol nudžius ir švelniai sukamaisiais judesiai nuvalykite („nuvolioti“). Miltai atveria poras ir valo, ciberžolė gydo, o sviestas ghi maitina odą.

 Kardamonas – stimuliuoja virškinamąjį traktą, gydo išeminę širdies ligą. Kardamonas aktyvina mėnulio energiją. Kadangi širdis yra susijusiu su mėnuliu, tai kardamonas yra puikiausia priemonė širdies ligų gydimui. Normalizuoja kraujo aprūpinimą į kraujagyslių sieneles, mažina kraujagyslių spazmus, slopina skydliaukės veiklą jei ji yra padidėjusi, skatina gleivių išsiskyrimą ir slopina spazmus esant bronchitams. Vartoti reikėtu po valgio – naikina blogą burnos kvapą, skatina virškinimą, valo žarnyną, nuima depresines būsenas. Tinka į įvairius patiekalus, saldumynams, gėrimams, arbatai.

 Kario lapai – padeda esant enterkolitui, hepatitui, cholicistitui. Gydo uždegiminius procesus inkstuose, šlapimo pūslės uždegimą, skatina žaizdų gijimą, naudojamas pneumonijos gydymui, poliartritui, osteochondrozei, valo kraują nuo infekcijų ir šlakų, gydo furunkuliozę. Indijoje valgomos kario lapų salotos.

 Koriandras – smarkiai stimuliuoja imuninę sistemą, mobilizuoja organizmą įveikiant psichologinius krūvius, atstato medžiagų apykaitos procesus, naudojamas gydant parazitinius susirgimus, skaido akmenis inkstuose.

 Cinamonas – didina nervinės sistemos tonusą, juo galima pakeisti kavą. Puikiai valo burnos ertmę, atstato ir šiek tiek padidina spaudimą, tonizuoja kraujagysles, tulžies latakus, kiaušintakius ir visą organizmą. Cinamonas – tai Marsas. Gydytojas siūlo receptą: užvirinti raudonųjų vynuogių sultis, įberti žvaigždanyžio ir cinamono miltelių. Gausite gėrimą, kuris veiks kaip geras vynas, bet jūs nebūsite girtas. Suaktyvinsite, tonizuosite visą organizmą, išliksite budrus ir tuo pačiu gerinsite savo kraujagyslių būklę, bei mėgausitės skaniu, egzotišku gėrimu (gerkite karštą).

 Kuminai – suteikia žvalumo, gaivumo, stimuliuoja nervinę sistemą, gydo gastritą, padidintą rūgštingumą, didina inkstų aktyvumą, turi šlapimą varančių savybių, slopina smulkiųjų odos kapiliarų spazmus.

 Lauro lapai – mes labai nuvertiname šį prieskonį. Iš sanskrito kalbos išvertus jo pavadinimas reiškia „jėgos lapas“. Jis gydo lytinę-šlapimo sistemą, cistitus, poliartritus. Pastebėta, kad lauro lapas balina dantis ir valo dantų emalį. Lauro lapas – vyriškas augalas, tad moterims juo piktnaudžiauti nereikia. Lauro lapai naudingi gydant prostatitą, didina lytinę potenciją.

 Mango milteliai – gerina nuotaiką, gydo depresines būsenas, turi teigiamą poveikį suprastėjus klausai, aktyvina plonojo žarnyno veiklą, mažina raumenų nuovargį, normalizuoja kalcio apytaką organizme. Mango sultys labai gerai valo kepenis.

 Muskato riešutas – tai grynas Marsas. Labai švelniai stimuliuoja virškinimą, gydo chroniškus rinitus, gėrybinius auglius, mastopatiją, gerina regėjimą ir naikina aterosklerotines plokšteles smulkiosiose kraujagyslėse. Jis tarsi išsiurbia visa kas nereikalinga. Taip pat aktyvina imuninę sistemą, gydo stafilokoko ir kitas infekcijas. Teigiamai veikia esant tuberkuliozei, turi įtakos kraujagyslėms, galvos smegenims, širdžiai, skydliaukei, skrandžiui, kepenims, šlapimo pūslei, sąnariams ir stuburui. Muskato riešutas tarsi opiumas suteikia euforijos jausmą, meilės ir ramybės pojūtį. Tai pajusite jei suvalgysite sveiką riešutuką. Bet tai ne narkotikas.

 Pankolis – gerina virškinimą, stimuliuoja pieno išsiskyrimą maitinančioms motinoms, labai naudingas esant gastritui, skrandžio opoms ir kitiems skrandžio – žarnyno negalavimams. Pankolis mažina pitą, gydo pitos ligas, ramina. Taip pat gerina regėjimą esant trumparegystei, mažina padidintą arterinį spaudimą, labai tinka atsikosėjimui gerinti.

 Juodasis pipiras – didina imunitetą, gydo alergijas, virusines infekcijas, teigiamai veikia galvos smegenis, kaulų sistemą, plaučius, gimdą ir limfą. Juodasis pipiras kartu su geltonosiomis garstyčiomis įveikia gripą. Juodasis pipiras su eukaliptu nužudys giliausiai tūnančią infekciją. Jei gersite vandenį su juodaisiais pipirais ir pankoliu – išsivalys oda. Juodasis pipiras – tai spec.būrys – veikia greitai ir efektyviai.

Prieskoniai yra vartojami skirtingais būdais – su maistu, daromi gėrimai, arbata arba (vienas iš efektyviausių vartojimo būdų) veikia per odą. Gydymui dažniausiai prieskoniai yra dedami dešinės rankos riešo srityje vidinėje pusėje ir aprišama, kad nenukristų.

Prieskoniai gydymui kaip ir visi kiti dalykai ajurvedoje turi būti pritaikomi individualiai. Ne visiems žmonėms tinka vienas ar kitas prieskonis todėl piktnaudžiauti nederėtų, bent jau kol nepasitarėte su specialistu. Tačiau visuomet galite pagardinti gaminamą maistą, išmėginti naujus aromatus, skonius ir pajusti bei išsirinkti tai kas jums tinka labiausiai.

<< grįžti prie straipsnių <<

Jūsų krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias

Kontaktai

Kaunas, Kęstučio 44
Tel.: 221303, 865998012
El.paštas: kaunas@ajurvedavisiems.lt
Darbo laikas:
I - 11-19
II - 11-19
III - 11-19
IV - 11-19
V - 11-19
VI - 11-16
VII - nedirbame
 

Duomenų apsaugos politika

Mes vertiname savo klientų saugumą, tad užsakymui įvykdyti reikalingi duomenys niekada nebus perduoti tretiesiems asmenims, nesusijusiems su užsakymo įvykdymu. 

Paspausdami mygtuką "Siųsti užsakymą" Jūs sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys bus naudojami tik užsakymo įvykdymo tikslu. Jūsų telefono numeris, pristatytmo adresas ir kontaktinis vardas bus pateiktas pristatymo kompanijai ir naudojamas tik siuntos pristatymo ir įteikimo tikslu. 

Jokie naujienlaiškiai ar informacija be atskiro Jūsų sutikimo nebus siunčiama.